Faceți căutări pe acest blog

joi, 12 decembrie 2013

Ce trebuie sa stiu cand tai porcul?

Sambata voi taia porcul, impreuna cu cumnatul meu, ca in fiecare an. De data asta, vom lua dihania din alta parte, deoarece in ultimii 2 ani, porcul pe care l-am ales, a cantarit exact 94 kile. Cam mare coincidenta, dupa soacra-mea, care s-a hotarat sa schimbam furnizorul. Inclin sa o cred. 
Mare atentie, daca taiati singuri porcul (sau il luati gata taiat), sa nu cumva sa treceti peste realizarea examenului trichineloscopic (examen care se efectueaza contra-cost). Nu uitati, cand mergeti la veterinar, trebuie sa prezentati :
- cartea de identitate ( B.I. sau C.I., dupa caz), 
- crotalia auriculara a animalului sacrificat (inelusul de plastic din ureche)
- cel mai important, probe din musculatura animalului, si anume din pilierii diafragmatici – sunt 2 formatiuni musculare fusiforme, in forma literei V, care se gasesc intre ficat si plaman.
La cererea veterinarului, se poate completa cu urmatoarele:
- diafragma – portiunea musculo-tendinoasa, care separa cavitatea abdominala de cavitatea toracica, pe care, de regula, o gasiti prinsa pe fata interna a coastelor ;
- musculatura intercostala dintre 2 coaste nedesfacute, in lungime de cel putin 10 cm;
- muschiul de la baza limbii.
Noi am dus in fiecare an diafragma, intercostali si plierii diafragmatici si nu am avut probleme cu proba. Daca duceti altceva sau prea putin, e posibil ca veterinarul sa o refuze si va trebui sa cautati in carnea taiata bucati bune. Fiti atenti si faceti testul, pentru ca e pacat sa va imbolnaviti (voi si daca nu va ganditi la voi, ganditi-va si la rude, copii si cine mai apuca sa guste din carnea animalului). Boala este foarte periculoasa si poate duce la moarte cu dureri anterioare groaznice.
Apoi, dupa ce am raspuns la intrebarea " de unde iau proba din porc", nu uitati de uneltele necesare pentru a taia porcul: va trebuie cutite ascutite, o toporisca ascutita pentru coaste, pungi multe in care sa bagati carnea transata la congelator (vedeti sa o lasati sa se raceasca, ca altfel stricati congelatorul si va trebui sa va cumparati un congelator nou), folie (optional, noi o folosim sa punem animalul pe el dupa ce l-am curatat, parlit si spalat), un arzator cu butelie sau paie (dupa obicei, noi folosim arzatorul, e mai rapid si putem concentra focul in anumite locuri, unde este nevoie), perie de paie sau plastic, sare grunjoasa pentru sorici si o patura veche, dar curata. Tot din categoria optionale, va mai recomand : vin fiert, pentru ca afara e frig si 80-90 % din timp il veti petrece afara, dar oricat de bine imbracati veti fi, tot va patrunde frigul in voi, camera foto sau telefon pentru poza calare pe porc,
Pentru carnati va trebuie o masina de tocat carnea, preferabil electrica (credeti-ma ca atunci cand am trecut de la masina manuala de tocat, la cea electrica, am scutit cateva ore bune din viata, pe care le pierdeam de obicei cu tocatul si facutul carnatilor - acum treaba merge foarte repede), condimente, dupa gust, sare si piper, mate curatate de la porcul proaspat taiat, sau cumparate din comert (din propria experienta, taiatile de lungime de maxim 1- 1.5 m, daca sunt mai mari veti avea probleme cu carnatii). Dupa ce umpleti matele, lasati carnatii (atarnati sus, sa nu ii manance cainele sau pisica)  la uscat, afara, sau mergeti cu ei la cineva care se pricepe sa ii afume. Rezultatul va fi delicios si nu se compara deloc la gust cu cei care sunt in comert, de obicei.
Tot vorbeam de masina de tocat electrica, ea vine cu niste accesorii speciale pentru carnati, un fel de palnii, una mai groasa si una mai subtire (in functie de grosimea matelor), care se ataseaza la orificiul de iesire si, cu ajutorul carora, veti putea umple matele de carne. Cand le umpleti, nu puneti sita mica, puneti-o pe cea mai mare din accesoriile cu care a venit masina de tocat, pentru a va usura munca. Spor la munca !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu